Riesling & Chřestové risotto
Na počest Velké degustace rakouských vín jsem si otevřela Riesling Ried Diermannsee 2020 z vinařství Norbert Bauer. Tento Ryzlink je po vůni krásně květinový a v chuti díky zbytkovému cukru není typicky výrazná kyselina, ale spíše jemná chuť jádrového ovoce a stopy medovosti. Ryzlink je lehký a super pitelný, no a jako bonus se na něm dá i vařit rizoto! Tak čti dál pro recept :)
Riesling Ried Diermannsee
2020, suché
Dolní Rakousko, Weinviertel
barva: bílé
odrůda: Ryzlink Rýnský
obsah: cukr 8.4 g/l
kyseliny 7.4 g/l
cena: cca 280 Kč
alkohol: 12%
Chřestové Risotto
potřebuješ:
- 6-8 stonků chřestu (dle velikosti)
- 250g rýže arborio
- 100g másla
- jednu menší šalotku (cca 25-30g)
- olivový olej (celkem 8-12 lžic)
- cca 1dcl bílého vína
- 70-100g parmezánu či podobného sýru (množství dle gusta samozřejmě :D)
- sůl a pepř na dochucení
postup:
Vše si připrav - máslo nakrájej na kostičky a dej zpět do lednice, nakrájej nadrobno šalotku, z chřestu odkroj cca 4cm hlavičky a dej je stranou, odlom tvrdé konce a vyhoď a stonky pokrájej na kolečka (cca 0,5cm). Nastrouhej si najemno sýr.
Mezitím si dej vařit cca 1L vody a vedle v rendlíku si už nech rozehřát 3 lžíce oleje. Když je ready, hoď tam šalotku, nech ji zesklovatět a přidej rýži. Nech restovat cca 2cm za častého míchání.
Vlij víno a nech odpařit. Jakmile je víno tatam, tak přidej pokrájený chřest a zalij připravenou horkou vodou (já vždy liju tak aby rýže byla tak akorát ve vodě a vařila se). Občas promíchej a vždy když se voda odpaří tak dolij, takto pokračujeme dokud není akorát rýže na skus (cca 16min), voda by při závěru neměla být odpařená úplně ale tak z poloviny.
Sundej z plotny, vmíchej nastrouhaný sýr a postupně kostičky másla a poté 3 lžíce oleje. Pokud je rizoto moc husté můžeš doředit vodou. Pokud zas málo krémové, tak přidej máslo a/nebo sýr :) Dochuť solí a pepřem.
No a závěr potřebujeme ty připravené hlavičky chřestu. Rozehřej si olej na pánvi, podélně rozkroj hlavičky na polovinu a dej osmahnout. Jakmile budeš rizoto servírovat na talíř, tak jej ozdob osmaženými hlavičkami chřestu a už jen můžu popřát dobrou chuť.
Tak teď už jen mohu popřát dobrou chuť pokud jste dočetli až do konce a rozhodli se podle receptu uvařit - pokud ano, tak dejte vědět s jakým vínem se to povedlo vám a klidně označujte na instagramu!
No a pokud by se vám nechtělo kupovat hned celou láhev či karton od Bauera či jiných z Rakouska, tak máte jedinečnou příležitost zajít na degustaci rakouských vín ve středu 7.9.2022.