Šumivá vína - metody výroby

13/04/2025

V dalším díle podcastu probíráme všechny možné metody výroby šumivých vín. Pouštěj tady!

Povíme si o základních principech výroby šumivých vín, že existují metody jako tradiční, charmat, metoda Asti, Ancestrale a další.

    Pili jsme: 

    Prosecco - dostali jsme darem, klasické Prosecco, Extra Dry, Itálie - Veneto

    Col Fondo, Mongarda - 100% Glera, Itálie - Veneto, zbytkový cukr 0 g/l, svěží jablečné tóny, ale i plnější kvasinkové tóny chlebové kůrky. Cena 344 Kč

    Crémant, Monmosseau - Chardonnay + Chenin Blanc, Francie - Loire, ročník 2020, Extra Brut. Krémový styl, máslovo-smetanové tóny s toastovými prvky.

    Pinot & Pinot Rosé, Gala (toto jsme sice nestihli během podcastu ochutnat, ale dostali jsme se k němu jindy :) - Blend všech Pinotů (rulandských). ČR, Morava - Mikulovská podoblast, sekt zpracován tradiční metodou, svěží a výrazná kyselina, ovocné tóny jablek a lesního ovoce, suché a velmi pitelné. Cena cca 590 Kč