Valencie pro Vínomilce - Vínotrip do Utiel-Requena
V předchozím článku jsem se vám pokusila představit, měně známou vinařskou oblast Španělska, Valencii. Všem nám jsou určitě známé regiony a vína Rioja a Ribera del Duero, kdežto vína z jižnější španělské pýchy Utiel-Requena nám v ČR dosti unikají.
Při hledání aktivit, co dělat ve Valencii během 4-5 denní návštěvy jsem objevila klasickou stránku s různými aktivitami pro turisty s pekelnou marží na ceně. Nakonec jsem se ale proklikala až na stránku Combina con Vino, kde jsem vybrala výlet do valencijského sub-regionu Utiel- Requena.
Naše tour se jmenovala Tapas in the vineyards. Výlet je dělaný specificky pro dvojice (nezle jí booknout pro jednu osobu).
Výlet zahrnoval výjezd z města Valencie do dvou vinařství v Utiel-Requena. V každém jednom vinařství byla komentovaná prohlídka a degustace 3 vín. Výlet jsme pak zakončili tapas (5 různých, co si vyberete z menu + dezert, káva, voda) a láhví vína do dvojice (výběr je na vás z nějakých asi 4-5 nabízených vín).
Jako první jsme navštívili vinařství Murviedro 1927. Tedy jeho historickou část na/pod náměstím městečka Requena. Začali jsme prohlídkou pozdemních "caves" (jeskyň), kde se kdysi dělala vína v hliněných nádobách (podobným qvevri).
Vinařství dnes pracuje samozřejmě s nerezem, ale pak vína školí i v sudech, v betonu a/nebo ve velkých hliněných amforách.
V této historické části vyrábí pouze jedno, červené, víno a to z místní nejpěstovanější modré odrůdy Bobal. Víno nechávají zrát v těchto 3 různých nádobách, a pak z něj udělají cuveé (tuto láhev si můžete zde koupit za 18 EUR).
Prohlídku jsme měli komentovanou v angličtině. Vede jí Francouzka, která tedy mluví plynně francouzsky, španělsky a anglicky. Je velmi milá a ví toho opravdu hodně jak o historii, tak výrobě vína, daných podmínkách pro pěstování atd. Dozvíte se toho tedy opravdu hodně a určitě se člověk nemusí bát na nic zeptat. My jsme s kamarádkou navíc vychytaly jako spolucestující na tento výlet dvě dámy z Kanady a byla to suprová a příjemná dámská jízda.
Po této komentované prohlídce v kouzelném historickém sklepě jsme se všechny přesunuly do horní, již samozřejmě moderní, degustační místnosti, kde nás čekala první degustace 3 vzorků. Pro degustaci jsme si vybraly jedno místní bílé, lehčí a ovocnější červené a nakonec plné těžké červené.
Bílé víno jsme ochutnaly z místní odrůdy Merseguera, které zrálo v sudu a ještě k tomu metodou sur-lie (ležením na kalech). Skvěle minerální osvěžující bílé víno, po otevření se s lehkou máslovou texturou v ústech a fantastickou šťavnatou dochutí, které jsme měly plnou pusu.
Druhé víno, které jsme chutnaly bylo lehčí ovocnější červené z odrůdy Bobal, které mělo velmi příjemné až lehce sladké tříšloviny. A degustaci jsme zakončily plným těžkým Monastrellem (Mourvedre), v kterém byla i ta trocha koňského sedla a sladká vůně cedrového dřeva, v chuti pak bylo až medové, plné a těžké.
Zde nám nakonec jako dárek nechali naše sklenky z degustace a každá jsme dostala láhev vína - 100% Bobal, 2022 :)
Odsud jsme se přesunuly do druhého vinařství, Vera de Estenas. Vinařství funguje od roku 1982 a oproti Murviedro 1927 působí mnohem osobněji a rodinně.
Zde jsme chutnaly opět tři různá vína. Vybraly jsme bílé, rosé a červené.
Bílé bylo odrůdové víno z místní odrůdy Tardana. Jedná se o unikátní místní odrůdu, která dozrává velmi pomalu a sklízí se velmi často až po sklizni odrůd modrých. Najít jí zde můžete i pod názvem Planta Nova. Toto víno, které jsme degustovaly zrálo 2 měsíce v hliněných amforách. Ve vůni je to víno hodně aromatické a ovocité. V chuti pak bylo až perlivě minerální, velmi mi tím připomnělo Vinho Verde. Opravdu líbivé letní bílé víno plné aromat, ovoce a osvěžení.
Rosé víno byl 100% Bobal. Na nose bylo velmi ovocité a slaďoučké, a tak mě velmi překvapila jeho minerální až slaná, suchá chuť. Opět velmi přijemné, osvěžující a prudce pitelné víno.
Jako poslední z degustace jsme měli červené plné víno z odrůd Bobal a Merlot. Zde Crianza musí zrát min. 9 měsíců na sudu. Víno bylo plné, ovocné a nezapomnělo nám trochu obrousit jazyk :) nicméně mu rozhodně nechyběla ani parádní šťavnatá kyselina. Víno bylo opravdu vyvážené a chutné.
A závěrem už nás čekalo v tomto vinařství tapas (5 druhů) s láhví vína dle našeho výběru. Abychom toho vyzkoušely, co nejvíc, rozhodly jsme se pro lehčí červené víno z odrůdy Bobal, které zrálo 4 měsíce v hliněné amfoře a nebylo filtrováno. Víno bylo lehounké, minerální a příjemně ovocné. Skvěle se hodilo k našemu výběru tapas i k dezertu.