Zářijové degustace
Jak jste si asi stihli všimnout moje aktivita na blogu poslední dva měsíce krapet pokulhává. Což mě celkem mrzí, ale zároveň i ne. Přišla totiž jaksi náhle moje kariéra someliérky, a tak jsem se do ní celkem opřela a na blog hold až tolik času nezbylo. Nicméně se vše začíná zajíždět a srovnávat a já doufám, že budu už i více v kontaktu opět s vámi a věnovat se také Utopeni Vínem a zase se v tom víně topit spolu s vámí :)
Mé someliérské září začlo hlavně degustováním a setkáváním se offline.
Během září jsem totiž navštívila hned tři skvělé degustace.
První degustací byla degustace od justWINE v krásném prostoru Kunsthalle a za pozvání na ní děkuji Josefu Leisserovi :)
Ochutnala jsem zde velmi zajímavá slovinská vína. Překvapením byla i dvě červená italská naturální, která byla šťavnatá a prostě skvělá.
Nicméně nakonec největší "zásek" nastal u německých ryzlinků, kde jsem se naprosto zamilovala do Rieslingu Carla Loewena ze starých keřů (přes 60 let). Určitě si na něj dáme extra degustační zápisek, protože tenhle riesling je prostě TEN riesling! :)
Dalším parádním zážitkem byla degustace rakouských vín pořádaná v celku novým e-shopem Umění Vína, kterou jste si jistě všimli, že jsem i v rámci spolupráce propagovala. Degustace se konala v krásných prostorách Žižkovské televizní věže
Nejzajímavějším objevem pro mě bylo rozhodně vinařství Ernst Triebaumer a jeho celkem mladé Chardonnay klassich 2020, které bylo svěží, šťavnaté a doprovázela ho neuvěřitelná dochuť máslového popcornu.
Dalším objevem, z kterého jsem si sedla na zadek, bylo Rulandské bílé z vinařství Taubenschuss, které mělo naprosto nádhernou kulatou a plnou máslovo-pudinkovou texturu. Nádherně vyzrálá a kulatá bílá rulanda, která prostě pohladila po duši i na jazyku.
A závěrem určitě stojí za zmínku i vinařství Nittnaus a jejich šťavnatá červená vína. Objevem bylo určitě cuveé Frankovky a Zweigeltu - Pannobile.
Jediné, co bylo na výtku, byl catering od restaurace Oblaca.. Bohužel se na jídlo stála nemalá fronta a než jsme po pár dalších vzorcích stihli dostat na druhé kolo něčeho k zakousnutí, vše bylo fuč :(
Nicméně my si to velmi užili a opět jsme sesbírali nová setkání se skvělými lidmi kolem vína :) za nápad na fotografii děkuji Lucce a spolu spáchání Winemapcz! :D
A závěrem byla naprosto famózní degustace německých vín přímo na německé ambasádě v Praze organizovaná Wines of Germany.
Zde jsem se svým organizačním OCD byla nadšená a všechny mé buňky byly naprosto uspokojeny. Všichni zde byli pozváni na jména a kontrola krásně odsýpala. Dostali jsme všichni vlastní jmenovky, nádherné sklenky na víno a perfektně připravenou brožuru o velikosti A5, v které měl každý vinař svou vlastní stránku, kontaktní informace, zda již má či nemá dovozce u nás v ČR a dostatečným prostorem na poznámky u každého rozlívaného vzorku.
Jelikož jsem na degustaci byla pracovně a po té ještě do práce šla, tak jsem velmi ocenila plivátka na stole každého vinaře, také dostatek minerální vody všude kolem a nějakého pečiva na neutralizaci chutí mezi vzorky.
Velkým objevem pro nás bylo vinařství Oliver Zeter s krásnou medvědí etiketou a ještě lepšími víny. Svěží Sauvignon blanc, perfektní Riesling a šťavnatý Pinot Noir. Tato tři vína nyní můžete ochutnat i u nás ve WineList Karlín :)
A jelikož je víno samé překvapení, tak to plní i to, že jsem opět potkala kopu skvělých lidí, a tak se degustovalo o to lépe. Bylo také skvělé vidět, jak každý v tom stejném víně objevujeme něco jiného, a porovnávat tak vnímání našich chuťových pohárků.
Za společné degustování děkuji Lee a Víťovi za Víno Psaní, pak Tomášovi z Dejsivino.cz a nakonec Míše za Ovíněná :)